Natură Statică

Natura statică sau natura moartă ca gen a apărut la începutul sec. al (XVI şi XVII) în Olanda. Natura statică este formată din nişte obiecte neînsufleţite. Primele tablouri care reprezentau nişte obiecte neînsufleţite erau numite în olandeză ”stilleben”. În comparaţie cu portretul unde e prezentă numai figura omului  sau peisajul care redă natura sau arhitectura, natura moartă poate fi compusă din mai multe obiecte din mediul înconjurător.

Închipuirea despre natura statică de obicei este legată de redarea darurilor naturii, bogăţia cărora este redată de pictorii flamanzi.

Din toate obiectele potenţiale de a forma o natură statică Vasile Movileanu alegea mai des florile care sunt mai aproape de natură. Florile care el le punea pe masă după ce făcea curăţenie cînd părinţii erau plecaţi la lucru în camp şi el rămânea singur acasă.

Vom regăsi în picturile artistului trandafiri, bujori, narcişi, albăstrele, ghiocei, flori de liliac, floarea soarelui, flori de cameră, dar cel mai des vom întîlni calele…

Veţi observa că pictorul este îndrăgostit de “cale”, mai ales calele albe care te farmecă prin albul lor imaculat şi prin simplitatea lor. Cala este originară din Africa de sud, este o floare cu o petală simplă în aparenţă dar elegantă.

Vasile Movileanu are şi o preferinţă faţă de gutui şi pere pergamute. Este greu să enumerăm preferinţele artistului în ceea ce priveşte alegerea obiectelor pentru natura statică dar vom obseva o diversitate în abordarea subiectului.

Majoritatea lucrărilor sunt pictate în acuarelă dar persistă şi picturi în ulei şi în acril.